انواع دوربين هاي مداربسته
انواع دوربين هاي مدار بسته يک سامانه نظارت تصويري
در اين مقاله بصورت متفاوتي در مورد انواع دوربين هاي مدار بسته و کاربردهاي هر مدل در زندگي روز مره مي پردازيم، به عنوان مثال اينکه هر مدل دوربيني در کدام نوع تکنولوژي وجود دارد و اينکه در کجا نصب مي شود و يکسري اطلاعات مفيد ديگر، لطفا در اين مسير با ما همراه باشيد تکنولوژي دوربين ها در يک تقسيم بندي کلي به سه دسته تحت شبکه، HD-TV و آنالوگ تقسيم مي شود، حال انواع مختلف دوربين ها را شرح مي دهيم. انواع دوربين هاي مدار بسته
- دوربين هاي دام- Dome:
معني لغوي کلمه Dome، به معناي گنبد است، در ايران اين دوربين ها، علاوه بر گنبدي به دوربين هاي دام و يا سقفي نيز معروف است. در واقع اين دوربين ها همانطور که از اسمش پيداست جهت نصب دوربين مداربسته در زير سقف و محيط داخلي پيشنهاد مي شود. شيشه ي روي اين دوربين ها در برخي مدل ها شفاف و در برخي ديگر کدر است بصورتي که جهت قرار گرفتن لنز دوربين در زياد آن معلوم نيست. اين دوربين ها در مدل هاي بدون و با ال اي دي ديد در شب و همچنين با لنز فيکس و لنز وريفوکال در بازار وجود دارند. از جمله تقسيم بنديهاي ديگر اين دوربين، مدل ضد ضربه و معمولي مي باشد.
محل نصب: معمولا اين دوربين ها بهترين راه حل براي پوشش فضاهايي از جمله:
- فضاي داخلي خانه، مغازه، فروشگاه، سوپر مارکت و… هستند.
- فضاي داخل پارکينگ.
- محل هاي مسقف که ارتفاع سقف آن پايين است.
- …..
اين دوربين هم در سيستم هاي تحت شبکه، هم در سيستم HD-TV و هم در سيستم آنالوگ موجود مي باشد. در واقع اين دوربين ها يکي از متداول تري نوع دوربين هاي مدار بسته در دنيا هستند.
- دوربين هاي صنعتي- Box:
اين دوربين ها بر خلاف نامشان در بازار ايران منحصر به مصارف صنعتي نيست. اسم اصلي اين دوربين ها، Body Camera، مي باشد، در واقع مکعب مستطيل هايي هستند که معمولا بصورت بدون لنز فروخته مي شوند، با توجه به اين مهم از اين دوربين ها جهت پوشش فضاهايي که نياز به زوم يا فوکوس مطلوب است، استفاده مي شود. لنزهاي مختلفي از جمله لنز فيکس، لنز وريفوکال و لنز موتورايز و… استفاده مي شود. علاوه بر آن، اين دوربين ها بصورت يک راهکار ضد ضربه بهمراه پايه و کاورهاي خاص در محيط هاي بيروني مورد استفاده قرار مي گيرند.
اين دوربين ها در فضاهاي داخلي جهت پوشش، فضاي مورد نياز مشتريان پيشنهاد مي شود. به خاطر وجود لنز دلخواه، مي توان زاويه ديد دوربين را دقيقا مطابق نياز تنظيم نمود.
محل نصب: معمولا اين دوربين ها بهترين راه حل براي پوشش فضاهايي از جمله:
- فضاي داخلي خانه، مغازه، فروشگاه، سوپر مارکت و… نياز به زاويه ديد کنترل شده داريم.
- فضاي مربوط به درب ورودي داخلي و درب ورود حياط و….
- …..
اين دوربين هم در سيستم هاي تحت شبکه، هم در سيستم HD-TV و هم در سيستم آنالوگ موجود مي باشد. در واقع اين دوربين ها يکي از متداول تري نوع دوربين هاي مدار بسته در دنيا هستند.
- دوربين بولت- Bullet:
اصطلاح بولت به معناي گلوله يا لوله است، دوربين هاي بولت، دوربين هايي با بدنه معمولا استوانه اي شکل و از جنس فلز يا پلاستيک هستند. اين دوربين ها معمولا کاربرد بيروني دارند با توجه به سيستم حفاظتي و ضد آب بودن بدنه اين نوع دوربين ها و شکل مخصوصشان، براي محيط هاي بيروني با شرايط سخت آب و هوايي مناسب هستند. اين دوربين ها در کيفيت هاي متفاوت با لنزهاي فيکس و يا وريفوکال، به بازار عرضه مي شوند، هم از نوع داراي ال اي دي ديد درشب، و هم فاقد قابليت ال اي دي ديد در شب وجود دارند. در يک تقسيم بندي ديگر به دو نوع بولت و ميني بولت تقسيم مي شوند.
بيشتر بخوانيد: دوربين هايک ويژن
بيشتر بخوانيد: دوربين مداربسته تي وي تي
محل نصب:
- فضاهاي بيروني که نياز به دوربين ضد ضربه و ضد آب داريم مانند حياط، فضاهاي پيراموني ساختمانها و کارخانه ها…
- فضاهاي درون سوله هاي صنعتي که احتمال آسيب خوردن دوربين به خاطر حرکت جرثقيل وجود دارد.
- ….
اين دوربين هم در سيستم هاي تحت شبکه، هم در سيستم HD-TV و هم در سيستم آنالوگ موجود مي باشد. در واقع اين دوربين ها يکي از متداول تري نوع دوربين هاي مدار بسته در دنيا هستند.
- دوربين هاي مينياتور:
اين دوربين ها در واقع رايج ترين نوع دوربين هاي مدار بسته مخفي هستند که خصوصيت اصلي آن اندازه فوق العاده کوچک آن مي باشد. اين دوربين ها معمولا در فضاهايي نصب مي شوند که نياز به مشاهده تصاوير به صورت غير محسوس وجود داشته باشد. لنز اين دوربين به اندازه اي کوچک است که معمولا مي توان از طريق ايجاد يک حفره کوچک تصاوير را به وسيله دوربين گرفت و دوربين را پشت سطح آن مخفي کرد. اين دوربين ها معمولا داراي قابليت ديد در شب نيستند.
موارد مصرف:
- بصورت مخفي در دستگاههاي ATM.
- در محلهايي که نياز به دوربين مخفي داريم.
- ….
اين دوربين در سيستم هاي آنالوگ و تحت شبکه موجود هستند. به خاطر شکل و نوع کاربرد اين نوع از دوربين ها در بين مشتريان از محبوبيت خاصي برخوردار هستند.
- دوربين متحرک:
به دوربين هاي مدار بسته اي که قابليت چرخش در جاي خود و در سه جهت افقي، عمودي و عمق (زوم کردن لنز) داشته باشند دوربين هاي متحرک گفته مي شود. اين چرخش توسط موتورهاي اتوماتيک که درون دوربين تعبيه شده است انجام مي شود به همين خاطر کاور اين دوربين ها نسبت به دوربين هاي ديگر کشيده تر است. بعلت تعبيه شدن موتور درون اين دوربينها قيمت دوربين مداربسته متحرک نسبت به دوربين هاي ديگر بسيار بالاتر مي باشد. اين دوربين ها بصورت کنترل از راه دور و توسط کيبورد يا نرم افزار و به صورت اتوماتيک يا توسط کاربر دوربين کنترل و چرخانده مي شوند. برخي از اين دوربين ها داراي ال اي دي ديد در شب جهت تصوير برداري مناسب در محيط هاي با نور کم مي باشند. در يک تقسيم بندي کلي اين دوربين ها به دو نوع دوربين هاي اسپيد دام و دوربين هاي PTZ، تقسيم مي شوند که در ادامه به شرح اين دو مي پردازيم:
- دوربين اسپيد دام- Speed Dome:
اساس کار اين دوربين ها، دوربين دام مي باشد. دوربين اسپيد دام يا دام چرخشي جزو پر کاربردترين دوربين هاي متحرک در صنعت نظارت تصويري مي باشد اين دوربين قابليت چرخش 360 درجه با سرعت فوق العاده سريع را دارا مي باشد. همانطور که گفته شد بدليل دارا بودن موتورهاي داخلي جهت چرخش در جهت هاي افقي و عمودي هوزينگ اين دوربين نسبت به دوربين دام معمولي کشيده تر است. اين دوربين ها بر اساس رزولوشن و ميزان زوم اپتيکالي که ارائه مي دهند در بازار تقسيم بندي مي شوند.
- دوربين PTZ (Pan- Tilt- Zoom):
اساس کار اين دوربين ها، دوربين بولت مي باشد، بدين صورت که دوربين PTZ در واقع تشکيل شده از يک دوربين بولت که روي دو موتور چرخشي در سطح عمودي و افقي قرار دارد و همچنين يک لنز زوم موتور دار با سرعت بالا نيز روي آن متصل مي شود. کنترل اين موتورها و همچنين لنز توسط نرم افزار و کاربر انجام مي شود. برتري اين دوربين نسبت به دوربين هاي اسپيد دام، توانايي استفاده از لنزهايي با قدرت زوم بسيار بالا را دارا مي باشد.
منبع : هايک ويژن