چيپ تصوير Progressive CMOS و رزولوشن QCIF در دوربين مداربسته
چيپ تصوير Progressive CMOS و رزولوشن QCIF در دوربين مداربسته
اگر به واکاوي اجزاي دروني يک دوربين مداربسته بپردازيم به سخت افزارهايي برمي خوريم که يکي از آنها قطعه اي کوچک با فتوديود هاي بازتابنده اي است که به آن لنز دوربين گفته مي شود. بخش اصلي يک لنز شامل حسگر يا چيپ تصوير آن مي باشد. بسته به ويژگي نوع دوربين مداربسته اي که قصد خريد آن را داريد، متوجه خواهيد شد که از يکي از دو نوع چيپ تصوير درون آن استفاده شده است:
- چيپ تصوير CCD يا (charged-coupled device)
- چيپ تصوير CMOS يا (complimentary metal-oxide semiconductor)
اين دو سنسور در واقع شامل همان فتوديود هايي هستند که در پنل هاي خورشيدي نيز مورد استفاده قرار مي گيرند و اساسا تمام آنها وظايف يکساني دارند. آنها نور را به الکترون تبديل و در نهايت به تصاويري قابل نمايش تبديل مي کنند. تکنولوژي موجود در سنسور هاي CMOS در سال هاي اخير پيشرفت هاي زيادي داشته است و بسياري از نقايص آن نيز برطرف شده اند.
پس از پيشرفت هاي تکنولوژيکي صورت گرفته اخير کيفيت تصاوير گرفته شده با سنسور CMOS به حدي بالا رفته که قادر به تمايز آن از تصاوير گرفته شده توسط رقيب خود يعني سنسور CCD نيستيد. و حتي مي توان گفت مزاياي داشتن يک دوربين با سنسور CMOS از سنسور CCD بيشتر است.
بيشتر بخوانيد: تياندي دوربين مداربسته
معرفي سنسور CMOS Progressive
سنسورهاي CCD و CMOS که در داخل دوربين هاي مدار بسته يافت مي شوند با تکنولوژي پيشرفته اي ساخته شده اند که قابليت هاي اساسي آنها را بهبود مي بخشد. فيلتر هاي Interlaced و Progressive از جمله اين پيشرفت ها محسوب مي شوند. آنها تصاوير را درون فريم ها پردازش نموده و نقايص موجود در تصاوير را از بين مي برند.
استفاده از فيلتر Progressive در هر دو سنسور CCD و CMOS رايج است، اما عمدتا در دوربين هاي امنيتي CMOS وجود دارد. فيلتر Progressive اين امکان را فرآهم مي کند تا دوربين بتواند اطلاعات را از هر کدام از پيکسل ها به طور جداگانه دريافت کند و پس از اسکن نمودن آنها تصويري کامل از سوژه به دست دهد. به بيان ديگر تصاوير دريافتي به طور جداگانه به فيلدها و اجزاي مختلف تجزيه نمي شوند و خطوط توليد شده در هر تصوير با کيفيت مناسبي سريعا در نمايشگر قابل مشاهده است. مهمترين مزيت اين روش در کاربرد هاي تشخيص حرکت يا (Motion Detection) است.
اين امر در دوربين هاي مدار بسته از اهميت زيادي برخوردار است، زيرا اين فيلتر ها به دستگاه هاي ضبط DVR يا NVR اجازه مي دهد تا فيلم ها را با کيفيت بيشتري ضبط کنند. به خصوص در مواقعي که تصاوير از پيچيدگي ها و جزئيات بيشتري برخوردار اند.
معرفي سنسور Interlaced
فيلتر هاي Interlaced منحصرا در سنسورهاي CCD وجود دارند. براي تشکيل تصاوير توسط اين نوع از سنسور ها، خطوطي به صورت زوج و فرد توليد مي شوند. زماني که اطلاعات حاصل از اين خطوط با يکديگر ادغام مي شوند تصوير کامل تشکيل مي گردد.
بيشتر بخوانيد: نصب دوربين مداربسته نمايندگي هايک ويژن
رزولوشن QCIF چيست؟
در سيستم هاي تلويزيوني از قالبهاي متفاوتي براي نشان دادن روزلوشن يا تفکيک پذيري تصوير استفاده ميشود. يکي از اين قالبها QCIF نام دارد. مفهوم قالب QCIF در استانداردهاي تلويزيوني PAL و NTSC متفاوت است.
در سيستم PAL: در سيستم PAL تفکيک پذيري QCIF معادل کيفيت 176*144 پيکسل است. تعداد فريم تصوير نيز حداکثر 25 فريم در ثانيه خواهد بود.
در سيستم NTSC: در سيستمNTSC تفکيک پذيري QCIF معادل کيفيت 176*120 پيکسل است. تعداد فريم تصوير نيز حداکثر 30 فريم در ثانيه خواهد بود.
در ايران کليه سيستم هاي تلويزيوني منطبق بر استاندارد PAL هستند.
قالب QCIF در کيفيت تصوير معمولا با قلبهاي ديگر مانند D1، 4CIF، 2CIF، CIF مقايسه مي شود.